Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to nic innego jak owoc drzewa o tej samej nazwie. Możemy je spotkać na wielu terenach Europy i Azji. Chociaż nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby jak wyglądają i smakują, to być może zaskoczy cię fakt, że uznawane są za najzdrowsze z orzechów. 

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne- 100g to aż 654 kcal. Ok 65% ich masy to tłuszcze. Niech cię to jednak nie przestraszy. Ponad 40% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ tłuszcze te nie odłożą się w postaci niechcianej oponki, a wspomogą cię w walce ze złym cholesterolem, uregulują ciśnienie oraz zadbają o dobry stan całego układu krążenia. 

Tłuszcz to jednak nie wszystko. W orzechach tych znajdziemy też sporo białka – 16g w 100g. Z tego powodu są szczególnie polecane dla osób na dietach wegetariańskich i wegańskich jako dodatkowe jego źródło. Warto też wspomnieć o zawartości błonnika -6,5g w 100g, co stanowi ok 1/3 dziennego zapotrzebowania. Dzięki temu są bardzo sycące. 

Orzechy włoskie są też świetnym źródłem wielu witamin i minerałów. Warto wymienić chociażby: witaminę E, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, czy też mangan. Dzięki temu dbają o nasz mózg i cały układ nerwowy, stan naszej skóry, kości oraz mięśni. Komplet tych pierwiastków powoduje, że orzechy te są polecane mężczyznom jako profilaktyka przeciw przerostowi gruczołu krokowego oraz kobietom w okresie napięcia przedmiesiączkowego.