Chleb domowy jak upiec
Przygotowanie: 12 h
Czas pieczenia: 50-60 min
Całkowity czas: 13 h

Prezentujemy prosty przepis na chleb domowy. Do jego wykonania potrzebne są podstawowe składniki, a samo przygotowanie jest naprawdę łatwe, nawet dla niedoświadczonych kucharzy.

Składniki

  • 500 ml ciepłej wody
  • 20-25 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 3/4 mąki (ok. 700 g)
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Mieszamy składniki tak, aby drożdże się dobrze rozpuściły. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej, dokładnie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą łyżki.

2Tak przygotowaną masę na chleb wkładamy do lodówki na całą noc. Miskę należy dobrze zabezpieczyć, np. folią spożywczą, aby ciasto mogło spokojnie rosnąć.

3Po odczekaniu tego czasu odpakowujemy nasze ciasto, które do tej pory powinno już ładnie wyrosnąć. Przed włożeniem do piekarnika powinno ono mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągamy ciasto z miski i po posypaniu stolnicy mąką, delikatnie je ugniatamy. Odkładamy ciasto do miski na około 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wsadzamy naczynie, w którym zamierzamy piec chleb, np. naczynie żaroodporne.

4Po nagrzaniu piekarnika wyciągamy naczynie. Ciasto formujemy tak, aby uzyskać oczekiwany kształt i delikatnie wsadzamy do naczynia. UWAGA! Naczynie jest bardzo gorące, dlatego należy robić to bardzo ostrożnie. Naczynie wraz z pokrywą wkładamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy chleb na 20 do 30 minut.

Po upieczeniu pozwalamy chlebowi odpocząć i wystygnąć. I gotowe!

Video