Zupa z soczewicy
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Gotowe w: 30 min

Prosta i sycąca zupa z soczewicy o łagodnym smaku. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Proporcje składników dla 4 osób.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 litra wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 szklanka soczewicy
  • Przyprawy według uznania i smaku: sól/pieprz

Sposób przygotowania

1Obieramy ze skórki warzywa, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę mniej więcej o wymiarach 1x1cm. Obieramy cebulę i drobno kroimy.

2W osobnym garnku gotujemy 1.5 litra wody i rozpuszczamy w nim dwie kostki bulionu warzywnego.

3Do głębokiego garnka wlewamy dwie łyżki oleju roślinnego. Podgrzewamy olej i dodajemy na 2 minuty pokrojoną cebulkę. W trakcie smażenia mieszamy aby cebulka się nie przypaliła. Dosypujemy resztę warzy i wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.

4Do podsmażonych warzyw wlewamy gorący bulion oraz szklankę soczewicy czerwonej. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Przed zakończeniem gotowania dodajemy do smaku ½ łyżeczki soli oraz 1/5 łyżeczki pieprzu.

Wariacje

Do zupy możesz dodać według uznania: śmietanę, ser feta, szczyptę natki pietruszki, lub suszone nasiona które lubisz.