Prosta i sycąca zupa z soczewicy o łagodnym smaku. Lubiana przez dzieci i dorosłych. Proporcje składników dla 4 osób.
Składniki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 litra wody
- 2 kostki rosołowe
- 1 szklanka soczewicy
- Przyprawy według uznania i smaku: sól/pieprz
Sposób przygotowania
1Obieramy ze skórki warzywa, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę mniej więcej o wymiarach 1x1cm. Obieramy cebulę i drobno kroimy.
2W osobnym garnku gotujemy 1.5 litra wody i rozpuszczamy w nim dwie kostki bulionu warzywnego.
3Do głębokiego garnka wlewamy dwie łyżki oleju roślinnego. Podgrzewamy olej i dodajemy na 2 minuty pokrojoną cebulkę. W trakcie smażenia mieszamy aby cebulka się nie przypaliła. Dosypujemy resztę warzy i wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.
4Do podsmażonych warzyw wlewamy gorący bulion oraz szklankę soczewicy czerwonej. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Przed zakończeniem gotowania dodajemy do smaku ½ łyżeczki soli oraz 1/5 łyżeczki pieprzu.
Wariacje
Do zupy możesz dodać według uznania: śmietanę, ser feta, szczyptę natki pietruszki, lub suszone nasiona które lubisz.