Podpłomyki przepis
Przygotowanie: 20 min
Czas pieczenia: 8 10 min
Całkowity czas: 28 30 min

Podpłomyki to staropolskie placki, które nie wymagają wielu składników oraz nie są trudne do wykonania. Świetnie sprawdzają się jako spód do pizzy, nadając potrawie polskiego akcentu. Do ich wykonania nie potrzeba ani drożdży, ani proszku do pieczenia!

Składniki:

  • 90 gramów mąki pszennej (5 6 łyżek stołowych)
  • Szczypta soli do smaku
  • Woda (najlepiej letnia)
  • Składniki na pizzę według uznania (cebula, pomidor, ser, salami)

Sposób przygotowania:

1Do mąki dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy letnią wodę, wszystkie składniki dokładnie wyrabiając łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Po jej otrzymaniu należy ocenić czy warto dodać odrobiny mąki, czy wody. Ciasto powinno być odpowiednio miękkie, ale nie zbyt wilgotne, aby można je było wygodnie wałkować.

2Składniki, które chcemy dodać na wierzch, kroimy wedle uznania, w piórka, plastry czy kostkę. Trzymamy się zasady im mniej, tym lepiej, aby nie obciążać placka w trakcie pieczenia.

3Uzyskaną masę na podpłomyki dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy na wielkość patelni, na której będziemy smażyć. Po rozwałkowaniu, jeszcze przed wrzuceniem na patelnie, ciasto musi odpocząć 10 do 15 minut. Taka chwila odpoczynku pomoże plackowi odpowiednio urosnąć, imitując działanie drożdży. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta, której także pozwalamy odpocząć.

4Rozwałkowane ciasto wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu pierwszej strony przez około 2 minuty, aż do uzyskania odpowiednich kolorów, przerzucamy placek i dodajemy składniki do pizzy, powtarzając tę samą czynność smażenia. W taki sam sposób postępujemy z resztą ciasta. Gotowe!

Video