Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 20 – 25 min
Całkowity czas: 22 – 27 min

Proste przepisy na trzy rodzaje sosu pomidorowego na bazie pomidorów w puszce. Tradycyjny sos w stylu Neapolitana, budżetowy sos z pomidorów w puszce oraz klasyczny sos pomidorowy w stylu Miranara. Jest to drugi najważniejszy składnik pizzy, który decyduje o tym, czy będzie ona smaczna, czy nie.

Składniki

  • Sos w stylu Neapolitana (pomidory w puszce w odmianie San Marzano, sól)
  • Pomidorowy sos gotowany (pomidory w puszce, oliwa z oliwek, sól, zioła)
  • Sos pomidorowy Marinara (oliwa z oliwek, cebula, czosnek, pomidory w puszce, sól, oregano)

Sposób przygotowania

1Sos pomidorowy w stylu Neapolitana bez gotowania. Pomidory w puszce, najlepiej w rekomendowanej w odmianie San Marzano, dodajemy do wysokiej miski. Do pomidorów dodajemy sól do smaku, tyle ile uważamy za słuszne, aby smak był dobry. Pomidory rozdrabniamy przy pomocy blendera, krótkimi, pulsacyjnymi ruchami na najniższych obrotach. Ewentualnie możemy zastosować polecaną, tradycyjną metodę rozdrabniania pomidorów rękami. Sos gotowy! Dobrej jakości pomidory same obronią smak tak uzyskanego sosu.

2Sos pomidorowy z pomidorów w puszce. To, czym różni się od sosu powyżej, to cena pomidorów, które użyjemy. Niestety wraz z ceną idzie także smak i jakość tych pomidorów, dlatego potrzebujemy je trochę podgotować na patelni. Zawartość puszki wlewamy na patelnię wraz z odrobiną oliwy. Doprawiamy sos solą i ziołami. Pomidory rozdrabniamy przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Całość dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut. Sos powinien zgęstnieć. Gotowe!

3Sos pomidorowy Marinara. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy całość przez chwilę. Pomidory z puszki odsączamy przy pomocy sitka oraz dodajemy je na patelnię. Całość przyprawiamy do smaku solą i oregano. Sos dusimy przez około 20 minut tak, aby cały pozostały wodnisty płyn wyparował. Powinien być on gęsty, a pomidory dobrze rozgotowane. Gotowe!

Video