Pączki chorwackie
Przygotowanie: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 40 min

Prosty przepis na chorwackie pączki, czy jak brzmi inna nazwa chorwackie fritule. Danie to nie wymaga użycia drożdży, ale będzie nam potrzebny proszek do pieczenia.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki tortowej, albo pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 starte jabłko bez skórki (opcjonalnie)
  • odrobina alkoholu lub octu, aby pączki wchłonęły mniej tłuszczu

Sposób przygotowania:

1Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. W tym miejscu dodajemy również starte jabłko, skórkę z cytryny oraz alkohol lub ocet. Nasze ciasto powinno być gęste, jeśli tak jest, odstawiamy je na 15 do 20 minut.

2W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy ostrożnie łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Po wyjęciu pączki kładziemy na talerz, który wyłożyliśmy ręcznikiem kuchennym, do odsączenia.

3Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Wychodzą za każdy razem.

Video