Stoisko Bazarek

W czasach szalejącej epidemii COVID-19 zwykłe wyjście do marketu może stać się nie lada wyzwaniem. Jeśli chcemy skutecznie bronić się przed zarażeniem, warto zwrócić uwagę na szczegóły i na czynności wykonywane automatycznie. 

Nie zapominaj o płynie dezynfekującym i jednorazowych rękawiczkach 

Przed rozpoczęciem zakupów zdezynfekuj dłonie. Nawet jeśli nie korzystałeś z komunikacji publicznej, po drodze pewnie nie dało się uniknąć dotykania klamek (np. od drzwi klatki schodowej) lub innych przedmiotów, następnie załóż jednorazowe rękawiczki. Powinny ci towarzyszyć już do końca zakupów. Zwracaj uwagę na to, czego z osobistych rzeczy w nich dotykasz: telefonu, portfela, karty kredytowej. Wszystkie te przedmioty po powrocie do domu warto zdezynfekować.

Czego unikać?

Zdecydowanie warto unikać produktów nieopakowanych, których w żaden sposób nie uda się umyć. Dotyczy to pieczywa wykładanego w marketach bez opakowania do gablot. Bezpieczniej kupować pieczywo opakowane (markety) lub udać się do piekarni, gdzie nie ma ono kontaktu z tak dużą liczbą różnych osób. Po powrocie do domu warto też pieczywo wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni.

Również suszone owoce, płatki czy inne produkty sprzedawane na stoiskach typu bazarek, gdzie każdy klient sam nakłada do woreczków luźny towar, podczas epidemii lepiej omijać.

Ryby, mięso, sery

Często w marketach sprzedawane są zza lady, ale w wielu sklepach wystawione bywają bez zabezpieczenia w otwartych pojemnikach na tyle blisko przechodzących zakupowiczów, że kolokwialnie mówiąc można bez problemu na te produkty nakichać. Nie kupujemy w takich miejscach.

Data przydatności do spożycia

Tu szybka analiza co i w jakich ilościach rzeczywiście zużyjemy do końca terminu przydatności. 

Kiedy opuszczamy sklep

W tym momencie zazwyczaj wyrzucamy rękawiczki i w przekonaniu, że zakupy, które mamy w torbie są całkowicie bezpieczne, wracamy do domu. Niestety, po powrocie trzeba umyć i zdezynfekować nie tylko ręce, ale też to, co udało się ze sklepu przynieść. Owoce, warzywa myjemy w wodzie z detergentem, płuczemy, suszymy. Wszelkie opakowania szklane, plastikowe, foliowe dobrze jest w dostępnym stopniu zdezynfekować i dopiero wtedy schować do lodówki, czy szafek. Blaty na których leżały nieumyte zakupy również przecieramy płynem dezynfekującym. I jeszcze telefon, kartka kredytowa, torba, klucze, klamki.

Zachowywanie higieny w czasie pandemii może być uciążliwe i pracochłonne, jednak ochrona zdrowia warta jest takich poświęceń.