Śmietanka UTH

Śmietanka UHT jest produktem mlecznym, które może mieć zastosowanie w wielu potrawach, deserach czy nawet napojach. W tych czasach posiada sporą zaletę, jaką jest długa przydatność do spożycia. Jak używać śmietanki? Jakie są jej rodzaje? Jakie ma właściwości?

Do czego używać śmietanki?

Śmietanka, tak jak już wspomnieliśmy, może mieć wiele zastosowań, zależnie od naszych upodobań, potrzeb czy preferencji smakowych. Zależnie od swojego rodzaju może nadawać się do zup, sosów, deserów, ciast czy jako uzupełnienie kremów, czy gofrów. Poza tym można ją również zastosować w przypadku podawania kawy czy przygotowywania gorącej czekolady. Jakie są jej rodzaje?

Śmietankę rozróżniamy głównie na podstawie procentu tłuszczu, jaki posiada. Wyróżnia się więc śmietankę o zawartości tłuszczu 30%, 18%, 12%. Niektóre firmy oferują również produkty o zawartości 36%. Zależnie od wartości tłuszczu można ją stosować do wymienionych wyżej dań, z uwzględnieniem zasady, im mniej tłuszczu, tym kwaśniejszy smak. Poza tym mogą się one również różnić konsystencją.

Właściwości śmietanki

Śmietanka UHT jako produkt mleczny poddany procesowi sterylizacji, która polega na ogrzaniu śmietanki do temperatury 135 stopni Celsjusza, po czym schładzana jest do około 20 stopni. Proces ten niszczy ewentualnie występujące drobnoustroje, które mogą występować w produkcie mlecznym. Powoduje to, że produkt taki ma dłuższą datę przydatności do spożycia, do 4 miesięcy od daty produkcji. Zaleca się jednak przechowywanie produktów mlecznych w temperaturze, która będzie niższa niż 18 stopni Celsjusza, najlepiej przechowując je w lodówce.