oleje spożywcze

Oleje i inne tłuszcze to składniki, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, niezależnie od jej rodzaju. Towarzyszą one większości potrawom, nadając sałatkom wyjątkowy smak, wzbogacając smak pieczonych potraw czy umożliwiając ich usmażenie. Jakie są rodzaje olejów? Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego tłuszczu do swojej kuchni?

Rodzaje olejów

Oleje i oliwy są źródłem kwasów tłuszczowych, wielu witamin oraz fosfolipidów, dzięki czemu wielu dietetyków ceni je i poleca. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • olej słonecznikowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • olej sezamowy,
  • olej kokosowy,
  • oliwę z oliwek,
  • olej z pestek dyni,
  • olej z czarnuszki,
  • olej z pestek winogrona,
  • olej z wiesiołka,
  • olej z awokado,
  • olej z orzechów włoskich.

Lista stale się wydłuża, dostarczając tym samym kolejnych doświadczeń smakowych oraz nowych źródeł potrzebnych witamin. 

Jak wybrać odpowiedni olej do swojej kuchni?

Na co zwrócić uwagę? To, co powinno interesować nas w przypadku produktu do smażenia to temperatura spalania oleju. Wybierając taki, który będziemy poddawać obróbce termicznej, musimy pamiętać, że nie każdy rodzaj się do tego nadaje. Polecanymi tłuszczami do smażenia są oleje rafinowane, czyli oczyszczone, dzięki czemu są one trwałe i stabilne.  Co więcej, nieodpowiednio używany może negatywnie wpływać na zdrowie, powodując nawet poważne skutki uboczne, na przykład w przypadku ponownego używania tego samego oleju. 

Pomijając opcję smażenia, najbardziej poleca się używanie olejów nierafinowanych, które uznawane są za najzdrowsze. Dzięki temu, że nie są poddawane nadmiernemu przetworzeniu, nie tracą cennych wartości odżywczych. Jest tak również w przypadku oliwy z oliwek, która w wyniku rafinacji może tracić swoje właściwości. Najbardziej cenioną wersją tego produktu jest oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, co teoretycznie sprawia, że jest ona najwyższej jakości. W dużej mierze zależy to również od producenta i jakości oliwek, z jakiej powstaje.

Używanie tłuszczów i olejów w codziennej, zbilansowanej diecie jest tak samo ważne, jak spożywanie białka i węglowodanów, przez co nie może zostać całkowicie pominięte. Ważne jest natomiast to, aby starannie dopasować olej do swojej diety i rodzaju preferowanej kuchni.